Hester van Nierop

2 december 2015

Verdachte van de moord op Hester van Nierop veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf         

                

Op 1 december 2015, deed de rechter van de staat Chiuahua uitspraak in de zaak Hester. De verdachte van de moord, Roberto Flores, alias Ramiro Adame López, werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat Roberto Flores, schuldig is aan de moord op Hester. Cruciaal in het proces was de verklaring van een kroongetuige.

De Nederlandse ambassadeur in Mexico, Dolf Hogewoning, stelde Arsène en Roeland van Nierop hiervan vanavond op de hoogte.

 

In september 1998 werd de Nederlandse Hester van Nierop (28), die via Mexico op weg was naar de VS , dood aangetroffen in een hotelkamer in Ciudad Juárez. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord.

De niet aflatende vasthoudendheid van de ouders van Hester heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de verdachte.

Op 24 januari 2014 werd Roberto Flores gearresteerd bij de Mexicaanse grens. Hij werd door de Amerikaanse politie onder zware bewaking overgedragen aan de Mexicaanse politie. De verdachte zit sindsdien in voorarrest. De Mexicaanse politie herkende de verdachte aan zijn specifieke lichamelijke kenmerken, onder andere een tatoeage en een gehavend oor, op door hem zelf geplaatste foto's op Facebook. Deze kenmerken komen volledig overeen met het profiel van de dader.

 

Advocaat en mensenrechtenverdediger Lucha Castro van CEDEHM Centrum voor mensenrechten van vrouwen in Chihuahua de wettelijke vertegenwoordiger van de familie van Hester en de Nederlandse Ambassade in Mexico hebben zich alle inspanningen getroost om deze veroordeling te verkrijgen. Dr. Carlos Castresana, expert op het gebied van feminicide, kenner van het Latijns Amerikaanse rechtsysteem adviseerde hierbij.

In Mexico wordt een straf van 35 jaar als zeer hoog gezien. Waarschijnlijk heeft het feit dat Hester een buitenlandse is, een rol gespeeld in de hoogte van de strafmaat.

 

Stichting Hester is de Mexicaanse overheid dankbaar voor haar inzet en ziet dit als een goede stap naar gerechtigheid waar de stichting Hester al jaren lang voor strijdt. Deze strijd voor gerechtigheid wordt voortgezet, ook na deze veroordeling.

De stichting Hester is in 2005 opgericht door Arsène van Nierop, de moeder van Hester, na de moord op Hester en wil geweld tegen vrouwen in Ciudad Juárez voorkomen. Dit doet zij door het vrouwencentrum Casa Amiga in Ciudad Juárez financieel te ondersteunen bij het bieden van psychische, juridische, educatieve en maatschappelijke hulp aan Mexicaanse vrouwen en het preventief geven van voorlichting hoe geweld te voorkomen. In Nederland en Europa informeert stichting Hester overheid en media over de wantoestanden in Ciudad Juárez.

 

[noot voor de redactie] 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met 
Arsène van Nierop-Seipgens , Voorzitter Stichting Hester
Elzendreef 665
2272 CX Voorburg
070 346 1837
06 54952135